Grappa als perfecte maaltijdafsluiter. Of perfecte opwarmer.

De Fransen hebben cognac, de Schotten en Ieren hebben whisky en de Italianen hebben… grappa. Buiten Italië wordt het vaak gezien als een ruwe oude maagverbrander, en zelfs binnen Italië is het niet bepaald modieus. Maar deze oude drank verdient beter.


De eerste grappaproductie dateert wellicht uit de 14e of 15e eeuw. Het werd oorspronkelijk gemaakt van de druivenschillen, pitjes en steeltjes die overbleven na het gisten en persen van wijndruiven. De smaak was destijds veel sterker en zeker minder aangenaam dan die van de huidige grappa. Vaak werd grappa gebruikt als een verdovingsmiddel, of zelfs als een ontsmettingsmiddel om wonden schoon te maken en als behandeling voor darmwormen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikten Italiaanse soldaten het om hun drinkwater te zuiveren, of gewoon om zich op te warmen en - niet geheel onbegrijpelijk - zich een beetje op te vrolijken. Het is pas na de Tweede Wereldoorlog dat de grappa stilaan delicater en verfijnder werd.


Grappa is ondertussen één van de meest bekende Italiaanse digestivi. Tegenwoordig wordt grappa vooral gemaakt door de wijn zelf te distilleren. Grappa is echt wel een drank die je moet leren drinken en waarderen. Doordat hij vrijwel altijd kleurloos is, doet het misschien wat aan jenever denken, maar daar heeft het verder niets van weg. Er zijn heel veel soorten grappa met enorm uiteenlopende smaken. Zoals bij zovele dingen, speelt vooral de leeftijd daarbij een grote rol.


Leeftijd en aard van grappa kan je op volgende manier onderscheiden

  • jong wanneer direct op het einde van de distillatie gebotteld

  • verfijnd, wanneer minimaal 12 maanden in vaten bewaard

  • oud, indien op vaten gelagerd tussen 12 en 18 maanden

  • reserve, bij het op houten vaten blijven langer dan18 maanden

Verfijnde grappa kan, dankzij contact met verschillende houtsoorten, complexere smaken krijgen, zoals fruit, kruiden of zelfs bloemige tonen.Het glas om een grappa te proeven is een tulpvormig glas. Als je het volgens de regels van de kunst degusteert vul je dat glas slechts voor en kwart, wacht je nadien zo'n 10 à 15 minuten, vooraleer je dan kort ruilt en inademt om dan pas te proeven...Serveer grappa nooit koud of met ijsblokjes erin, dat wordt in Italia gezien als een echte schande. In die zin volgt het de traditie en 'goeie smaak' van wat whisky kenners en distilleries voor hun favoriete drankje zullen aanbevelen. Idealiter serveer je een ​​jonge grappa tussen 9 en 13 °C (zeg maar keldertemperatuur), terwijl een oude grappa best net onder (koele) kamertemperatuur van 17° C wordt uitgeschonken.


Grappa is in de eerste plaats een digestief, maar hij kan ook gedronken worden bij kaasschotels, bij bepaalde cocktails of bij koffie. De caffè corretto is zo'n heerlijke typisch Italiaanse drank die oorspronkelijk schijnt te zijn ontstaan bij de arbeiders van Noord-Italië wanneer die tijdens hun pauzes hun koffie 'corrigeerden' door er een druppel grappa aan toe te voegen om het wat warm te krijgen bij de barre temperaturen.


Het basisrecept van caffè corretto is heel eenvoudig en bestaat uit het toevoegen van niet meer dan 5 ml grappa aan je koffie . Voor een perfect resultaat moet je de koffie wel eerst wat laten afkoelen om zo het alcoholgehalte van de grappa te behouden. Als je niet van bittere koffie houdt, maak hem dan zoeter als hij nog warm is. Probeer je het ook eens op één van komende koudere dagen?32 keer bekeken