Il Bombardino, een bom van een drankje

Het klinkt niet alleen als een bom, maar zo komt het ook binnen op een ijskoude dag als vandaag. Il Bombardino is dé wintercocktail bij uitstek in het Noorden van Italië (en ook op mijn winterterrasje trouwens). É davvero una bomba!Het belangrijkste ingrediënt in het Bombardino recept is een likeur gebaseerd op eieren, koffie en rum. Het recept werd al in de loop van de 19de eeuw bedacht door de banketbakker Gian Battista Pezziol uit Padua die zo een nieuwe en creatieve manier vond om de eidooiers te gebruiken die overbleven na de productie van Torrone, een andere Italiaanse nougat-delicatesse.


Een ander verhaal stelt dat de Bombardino bedacht werd in een skihut in Lombardije, waarbij op een dag bij vreselijk guur en koud winterweer enkele skiërs totaal verkleumd binnenvielen met de vraag snel iets te krijgen dat hen terug kon opwarmen. De uitbater van de skihut zou warme zabaglione met brandy hebben gemengd, waarna bij het proeven één van de skiërs uitriep: "Mamma mia! È una bomba!"


Wat er ook van zij, Il Bombardino heeft gaandeweg terrein gewonnen en kent ondertussen verschillende varianten, zoals de Schotse versie met whiskey - de Scozzese -, en een Duitse versie met advocaat die de welluidende naam 'Heisse Oma' heeft meegekregen...


Wie zin heeft in wat après-ski-zonder-ski gevoel op zijn terras, moet zeker met volgende recept aan de slag!


Benodigdheden voor 4 glazen
 • 4 el kristalsuiker

 • 4 eierdooiers

 • een stevige geut rum

 • stijfgeklopte slagroom

 • hagelslag of geraspte chocolade


Bereiding
 1. Bereid je bain-marie voor door 2 passende kommen te stapelen en op het vuur te zetten, waarvan de onderste gevuld met water

 2. Klop de zabaglione au bain-marie. Gebruik daarvoor de 4 eierdooiers en 4 eetlepels fijne suiker. Klop met een garde de ingrediënten goed door elkaar totdat de kleur van het eigeel steeds lichter wordt.

 3. Haal de kom van het hete water, voeg een klein scheutje rum toe en klop verder tot de drank is opgelost in het eimengsel.

 4. Blijf kloppen, totdat je met je garde in het eimengsel een streep kunt trekken die slechts langzaam vervaagt.

 5. Warm 4 glazen op en verdeel het eimengsel hierover; vul het glas maximaal tot 3/4

 6. Maak vervolgens 4 espressootjes klaar en voeg in elke espresso een scheut rum toe

 7. Giet voorzichtig de koffie in het glas op het eimengsel.

 8. Schep of spuit de stijfgeklopte slagroom op je glas bombardino.

 9. Bestrooi tenslotte met wat hagelslag of geraspte chocola.Zoals gezegd bestaan er ook wel wat varianten en om de bereiding van Il Bombardino wat te vereenvoudigen, kan je de zabaglione ook vervangen door kant-en-klare advocaat. Verwarm dan gewoon in een pannetje de advocaat, waarbij je de rum onder roert op een laag vuurtje. Zet het vuur wel voldoende snel uit en vermijd absoluut dat het mengsel gaat koken. Schenk in een glas en giet voorzichtig de koffie er bovenop. Werk dan op dezelfde manier af door de slagroom erop te spuiten en te besprenkelen met hagelslag of chocoladeschilfers.


Probeer het zeker ook eens uit - de Bombardino warmt je komende dagen ongetwijfeld op!

En heb je geen zin om er zelf aan te beginnen, dan kan je er ook ééntje gaan afhalen bij chef Fabio en Claudia Mirisola in hun winkel Coco Pazzo op Sint-Maartenplein (oude post) in Sint-Truiden.


279 keer bekeken