Op dagtocht in Skuleskogen National Park - Visit Sweden 💙💛

Zweden kent vele lange wandelroutes. Eén van die wandelroutes is de Höga Kustenleden of Hoge Kusten Pad met een totale lengte van 129 km. Een deel van de route loopt door het Skuleskogen National Park in de provincie Västernorrland. Trek je wandelschoenen aan, doe je rugzak op en ontdek mee deze parel aan de Höga Kusten.Skuleskogen en het ganse omliggende streek van de Höga Kusten situeert zich in de provincie Västernorrland. We bevinden ons in midden-Zweden, langs de Botnische Golf, in een gebied dat ook wel eens de 'poort tot Lapland' wordt genoemd.


Gletsjers waren hier tijdens de laatste ijstijd het diepst en zwaarst. Een 3000 meter dikke ijslaag drukte de aardkorst omlaag, tot onder de zeespiegel. Toen het ijs op het einde van de ijstijd wegsmolt, veerde de aardkorst langzaam weer uit de zee omhoog: zo'n 285 meter de voorbije 9600 jaar.

Ook vandaag stijgt het landoppervlak nog steeds met een snelheid van 8 mm per jaar. Nergens ter wereld verhoogt het landoppervlak zo snel als in de Höga Kusten ten gevolge van het terugtrekken van het ijs uit de ijstijd van weleer.


Als wandelaar zie je zichtbaar spoor van de ijstijd en de landstijging nadien door de enorme keienvelden. Lang geleden voerden de gletsjers met hun smeltwater massieve stenen en rotsen mee naar de zee, waarbij na verloop van tijd grote afgeronde keien op de kustlijn terecht kwamen. Maar door het stijgende land is die kustlijn ondertussen heel wat verder landinwaarts komen te liggen. Vandaag de dag passeer je al wandelend daardoor verschillende van die velden, met het hoogste op 282 meter hoogte op de Skuleberg. Naast de vele hoogtemeters, zorgen de vele keienformaties zeker ook voor een forse uitdaging op een wandeling doorheen Skuleskogen. Een gewaarschuwd wandelaar is er twee waard...Het Nationale Park Skuleskogen, opgericht in 1984, heeft een oppervlakte van 31 km² met 3 ingangen. Wij startten onze wandeling aan de westzijde (Entré Väst) op ongeveer 300 meter boven zeeniveau. Van daaruit volgen we een uitgestippelde route naar de Slåttdallskrevan, een indrukwekkende kloof van 200 meter lang, 7 meter breed en 40 meter diep.


Om bij deze must-see te geraken, moet eerst een flink eind worden gewandeld. De route slingert door het bos met af en toe steile stukken en op de vlakkere stroken een ondergrond van boomwortels en keien. Hier wandelen vergt daardoor best wel wat concentratie en zorgt voor een matig wandeltempo. Af en toe zijn er ook wel stukken met lange wandelplanken die een welgekomen afwisseling in de ondergrond bieden. De omgeving nodigt voortdurend uit om rond te kijken, foto's te nemen en vooral te genieten van al het moois dat dit Nationale Park te bieden heeft.


Wandelen wordt stijgen, stijgen wordt klauteren. Na het bos gaat de route vrij snel omhoog. We klimmen over grote stenen en boven aangekomen hebben we een mooi uitzicht over de zee met de vele kleine eilandjes. Het samenspel van eindeloze Zweedse wolkenluchten, glinsterend water en zeer veel groentinten maken van het uitzicht een postkaartje.We vervolgen onze weg waar we verder langs het pad de twee kleine meren Langtjärnen en Skrattabborrtjärnen passeren. Na heel wat klim- en klauterwerk bereiken we een eerste mooie kloof, waar een grote rots ingeklemd is.We wandelen - of moet ik zeggen klimmen - nog een stukje verder en bereiken het hoogste punt van deze wandeling, de top van de Slåttdallsberget. Dringend tijd om ons proviand aan te spreken en de ideale plek om lunchpauze te nemen, energie bij te tanken en te genieten van de prachtige vergezichten van de Höga Kusten.


Na het versterken van de innerlijke mens, hernemen we de route om meteen bij de eigenlijke kloof terecht te komen. De beroemde kloof Slåttdallsskrevan doet ons erg klein voelen, zeker wanneer we via een trap afdalen om over reuzegrote afgevallen rotsblokken het einde van de kloof te bereiken.


We keren terug op onze stappen, maar besluiten naar een andere uitgang (Entré Syd) te wandelen, om zo via een grote lus tot het eigenlijke vertrekpunt te komen. Misschien iets minder hoogtemeters, maar des te meer kilometers over grote keien, tussen varens, doorheen woud en meer open stukken staan ons dan nog te wachten. Uiteindelijk klokken we af op een totaal van 19,84 km en 5 uur en 11min. De uitdrukking 'zeer moe, maar des te meer voldaan' is op dat moment absoluut van toepassing!