top of page

Sneeuw, vorst en zon: Ostbelgien im Winter!

De afgelopen dagen heeft het aardig wat gesneeuwd op de hoogste toppen in België. Hét moment bij uitstek voor wandel- en sneeuwliefhebbers om te vertoeven in dit idyllische landschap. En ook voor mij hoog tijd om uit mijn knusse zondagse zetel te komen en richting Oostkantons te rijden voor een paar uur pure natuur.De Oostkantons van België zijn een prachtig gebied om te verkennen, vooral in de winter. De grootste massa aan wandelaars trekt steevast naar het Signal de Botrange, het hoogste punt van België. Absoluut de moeite, zoals je al wel eens kon lezen in een eerder blogpost https://www.dolcefartutto.eu/post/het-wauw-gevoel-op-de-hoge-venen


Maar vandaag valt de keuze op een minder gekend wandelgebied met vooral een minimaal aantal wandelaars, maar een maximaal aantal centimeters sneeuw. Onderweg is het landschap om en rond Mürringen al gehuld in een ferme verse laag sneeuw als we erdoor rijden. Het wandelgebied is op zich eenvoudig te bereiken met verschillende toegangspunten. Wij koze voor een start- en eindpunt met een vrije parkeerplaats helemaal voorbij het einde van de Auf den Plon straat in Mürringen.


De wandeling is een knooppuntwandeling die je gemakkelijk kan inkorten of verlengen. Wij kozen d voor de route 61 – 51 – 40 – 48 – 28 – 62 – 49 – 61 met een totaalafstand van ongeveer 14 km.De lucht is ijzig, maar droog, en het landschap is bedekt met een deken van glinsterende sneeuw. Het is genieten van de rustgevende stilte die enkel doorbroken wordt door het knisperen van de sneeuw waar we door wandelen en af en toe een zuchtje wind die wat ijssneeuw uit de bomen blaast.


De wandeling leidt afwisselend langs brede paden omhuld met reusachtige besneeuwde naaldbomen, dan weer wat verder een brede vallei, om vervolgens weer in dicht bebost woud terecht te komen. De paadjes worden soms wat smaller, slingeren omhoog en dan weer omlaag. Verse sporen van herten en ander wild tonen hoeveel flora en fauna hier wel te vinden zijn. Vanuit mijn ooghoek zie ik nog net een jong hert in een zijpaadje wegspurten. De stilte, de besneeuwde natuur en de rust zijn adembenemend.De paden zijn vooral brede grindwegen. Daardoor ogen ze besneeuwd met een flinke witte laag heel erg egaal en vormen ze ook een ideaal circuit voor langlaufers. Af en toe kruist een moedige sportieveling op dunne latjes ons pad. Maar ook de smallere paadjes zijn zeer goed begaanbaar, zelfs voor de minder geoefende wandelaar. Wie de afstand trouwens wat wil inkorten, kan dit makkelijk via de wandelapp van GO Ostbelgien.


Na ongeveer 10 km gewandeld te hebben, wordt het tijd om de innerlijke mens wat aan te sterken en passeren we een chalet waar we ons even kunnen zetten op het terras. Zo kunnen we een korte picknick houden, iets eten en ons opwarmen aan koffie en gemberthee. Wat verder is er overigens een bbq voorhanden voor wie wat uitgebreider wil lunchen.De rust van de besneeuwde bossen en de prachtige uitzichten zorgen voor één van de mooiere wandelingen van de laatste maanden. Je op een zachte manier voortbewegen in het zuurstofrijke winterlandschap is ideaal om aan de stress van alledag te ontsnappen. Moeder Natuur krijgt mij hier alleszins zonder moeite stil en rustig...Deze wandeltip is natuurlijk wel weergevoelig, dus wil je zeker zijn dat je ook zo'n winterse ervaring kan meemaken: check dan eerst één van de webcams in de omgeving van Mürringen en Büllingen. Zo ben je zeker van een sneeuwervaring in de Oostkantons!


Veel wandelplezier!


 

WANDELEN - OOST-KANTONS - BELGIE - WINTERWANDELING - SNEEUW

 


52 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page