Sneeuwster, een eenvoudige taart met advocaat en slagroom

Rondom de tijd van Nieuwjaar komt steeds vaker weer de fles advocaat uit de kast. Nu kun je dat natuurlijk zo eten, maar zo'n zelfgemaakte sneeuwster met een laagje advocaat is een niet al te ingewikkelde taart om zelf te maken en ontzettend lekker. Dit ouderwetse recept biedt een pretentieloos alternatief voor al die moderne feesttaarten die soms te ingewikkeld kunnen zijn. Deze sneeuwster kan uw nieuwjaarsborrel extra speciaal maken.
Advocaat lijkt weer in populariteit toe te nemen en volgens mij komt het wat van het stoffige imago af. Het roept toch het beeld op van oude dames met een likeur glas in de hand die met een lepeltje een advocaatje met slagroom eten 😜Tips en trucs voor de beste Sneeuwster :

  • Slagroom wordt vaak aangevet met mascarpone of roomkaas en dat vind ik jammer en het hoeft ook niet. Het beïnvloed de smaak van echte slagroom en een traditionele sneeuwster hoort naar mijn mening toch naar echte slagroom en advocaat te smaken.

  • Koop slagroom met een wat hoger vetpercentage. 40%.

  • Zorg voor een goede koude slagroom en koude garde en kom als je de slagroom stijf klopt. Ik zet de kom met de garde en de slagroom vaak even 10 minuten vooraf in de diepvriezer.

  • Klop de slagroom stijf genoeg! Ik heb zelf ook vaak moeite gehad met het opslaan van slagroom, te bang dat ik te ver zou gaan en met boter zou eindigen.

  • Voeg de suiker pas toe als de slagroom al wat lobbig is.Ingrediënten

Biscuit

175 g eieren ca 3 grote of 4 kleine eieren

100 g suiker

1 vanillesuiker

75 g bloem

25 g maïzena

1 koffielepel bakpoeder


Vulling

200 ml slagroom

2 el poedersuiker

150 ml advocaat eventueel zelf gemaakt


Decoratie

Poedersuiker


Benodigdheden

bakvorm 20cmBereidingswijze

Biscuit maken

Verwarm de oven voor op 175°C.

Vet een ronde bakvorm van 20cm in en bestrooi met een beetje bloem

Zeef de bloem met de maïzena en het bakpoeder.


Zorg ervoor dat de eieren op temperatuur zijn en splits ze.

Klop het eiwit en de suiker samen op, in stevige pieken. Zorg ervoor dat de garde en de kom vetvrij zijn.

Voeg dan stuk voor stuk de eidooiers toe, terwijl de keukenmachine op een lage stand draait. Spatel het bloemmengsel er door tot een homogene massa is ontstaan.

Doe het beslag in de vorm en bak het in de oven van 175°C in ca 30 minuten gaar.

Laat het biscuit even afkoelen in de vorm, haal hem dan uit de vorm en laat volledig afkoelen op een taartrooster.De vulling maken

Klop de slagroom stijf met de poedersuiker


Samenstellen van de Sneeuwster

Snij de biscuit doormidden en leg de onderste plak op een taartkarton of platte schaal.

Verdeel de slagroom over de taartbodem met een lichte bolling in het midden.

Verdeel de advocaat over het midden van de slagroom, strijk niet helemaal uit tot de zijkanten van de taart.

Snij de bovenste plak van de biscuit in, in 8 of 10 punten, maar snij niet helemaal door tot de rand. Ik snij de punten vanuit het midden tot halverwege.

Leg de bovenste plak voorzichtig op de slagroom/advocaat vulling en duw de zijkanten rondom iets naar beneden zodat de punten in het midden iets open gaan staan.Laat de sneeuwster in de koelkast minstens een uur opstijven en bestrooi net voor het serveren rijkelijk met bloemsuiker.