Tijdens mijn roadtrip in IJsland stond ook een bezoekje aan het Thingvellir Nationaal Park op het programma. Het park - gelegen langs het bekende Golden Circle traject - staat sinds 1930 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Thingvellir National Park is een plek waar geschiedenis, geologie en natuur elkaar ontmoeten én absoluut een bezoek waard.
Maar vooraleer de trip aan te vatten: is het þingvellir of Thingvellir? Want voordat ik wat meer vertel over het nationale park zelf, wil ik graag één ding over deze plek verduidelijken en dat is de uitspraak van de naam. Op weg naar het park vind je immers verschillende spellingsvarianten... Þingvellir is dan ook de traditionele IJslandse spelling, terwijl de andere de beter leesbare Engelse versie is.
De IJslandse letter (þ), die eruitziet als een 'p', ligt eigenlijk dichter bij de 'th' klank in de Engelse woorden 'with' of 'think'. Dus kan je þingvellir ook wel enigszins als Thingvellir uitspreken...
De IJslandse letter Þ stamt van een oud runeteken dat symbool staat voor bescherming en verdediging in de vorm van Thor, een reus, een doorn. Misschien niet toevallig dat het dus bijvoorbeeld ook in deze poort verwerkt zit.
Maar terug naar het park zelf. Eén van de typerende geologische fenomenen die IJsland zo uniek maken, zijn de tektonische platen. Voor wie vroeger niet zo goed heeft opgelet tijdens de les aardrijkskunde: dat zijn stukken van de aardkorst die elk als één geheel bewegen. IJsland ligt op het kruispunt van twee grote tektonische platen, de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische plaat. Die twee platen bewegen langzaam uit elkaar, waardoor IJsland stilaan een beetje groter wordt. Naar geologische normen gebeurt die beweging met een flinke snelheid van 2 meter per eeuw! Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen langs die breuklijn, zijn een ander zichtbaar gevolg.
Thingvellir National Park is een site ter hoogte van deze breuklijn van uitdeinende tektonische platen, ook wel de Mid-Atlantische Rug wordt genoemd. Het is een lange verzakking van 6 km breedte en 40 km lang die van noordoost richting zuidwest door het land loopt en ter hoogte van Thingvellir zichtbaar wordt als de Silfra-kloof. Het toont zich als een met water gevulde kloof die ook zeer populair is bij (amateur)duikers. Wie een beetje avontuurlijk van aard is, kan - mits begeleiding en een thermisch pak - de koude turquoise wateren van de kloof trotseren om tussen vulkanische rotsformaties te zwemmen. Uniek is dat zeker, want het is de enige plek ter wereld waar je direct tussen 2 continentale platen kan snorkelen.
Ook de Öxarárfoss is als waterval zeker de moeite waard om te bekijken, met een hoogte van ongeveer 20 meter, een breedte van zo’n 6 meter en de grote stenen wand waarover het water naar beneden valt. Het maakt van Öxarárfoss een imposante waterval.
Naast het prachtige natuurschoon hebben veel van de bezienswaardigheden in Thingvellir National Park ook met geschiedenis te maken. IJsland heeft niet alleen een geologisch verleden, maar heeft ook het oudste democratische parlement ter wereld. Lang geleden, kort nadat IJsland door de Vikingen was gesticht, was Thingvellir dan ook de plaats waar de machtigste heersers van het eiland toen bijeen kwamen om de zaken van die tijd te bespreken. In feite kan Thingvellir ruwweg worden vertaald als 'de verzamelplaats'. Deze algemene vergadering, de Alþing genaamd, begon rond 930 na Christus.
Het was in de Allmannagjá of 'mannenkloof' dat de beleidsmannen bij elkaar kwamen. Deze kloof bood niet alleen beschutting, maar beschikte ook over een prima akoestiek, waardoor wel tienduizend mensen gelijktijdig naar de leiders konden luisteren.
De volksvertegenwoordiging kwamen aan de Lögberg of 'de rots van de wetten' bij elkaar. Vanaf deze rots las de wetspreker ieder jaar de wetten aan het volk voor. Hier kon iedereen naar voren stappen om zelf iets van groot belang voor te leggen aan de toehoorders. Toespraken, berichtgeving, zelfs rechtspraak gebeurden stuk voor stuk aan de Lögberg. Het zou vele eeuwen het politieke hart zijn van het land, tot in 1798 het IJslandse parlement uiteindelijk naar Reykjavik verhuisde. De historische en culturele betekenis zal blijven bestaan, en daarom zijn er wetten om dit nationale heiligdom te behouden en te beschermen.
Maar dit natuurlijk mooi gebied was ook ooit het toneel van gruwelijke taferelen, waardoor benamingen als 'The Walk of Death' en 'Execution Trail ' zijn ontstaan. Doorheen de kloof werden er immers mannen onthoofd en opgehangen, vrouwen verdronken of verbrand als gevolg van het harde rechtssysteem van IJsland - Jónsbók - dat vanaf het jaar 1281 vanuit Noorwegen werd geïntroduceerd. Te beseffen wat hier ooit allemaal heeft plaatsgevonden, geeft bij een wandeling door de kloof, zeker wanneer de zon even achter de rotsen verdwijnt en de schaduw overheerst een kil, luguber randje aan het natuurschoon.
Een beetje verder vind je de huidige kerk van het Nationaal Park en dit is tevens de plek waar de eerste staatskerk van IJsland stond. Die eerste kerk is in 1118 afgebrand en de huidige kerk die er staat werd in 1859 gebouwd. Naast de kerk staat de pastorie. En daar ligt het zomerverblijf van de IJslandse premier. Ik ben even gaan aanbellen, maar ze was niet thuis ;-) Wist je trouwens dat met Denemarken, Zweden, Finland en IJsland zowat alle noordelijke landen een vrouwelijke eerste minister hebben anno 2022?
Of je interesse nu ligt in natuur, geologie, geschiedenis of staatskunde, Thingvellir is zonder enige twijfel één van de 'must see' bestemmingen bij een roadtrip door IJsland!
Veel plezier dus op je ontdekkingstocht !
IJsland - Roadtrip - Bezienswaardigheden
Comments