Met wapperende haren op het voordek staan, de longen vullen met de zilte lucht, luisteren naar de geluiden van de zee. Reizen naar IJsland met de boot was misschien niet de meest tijd-efficiënte, maar voor mij alleszins wel een heerlijke manier om te reizen.
'Slow travel' is eigenlijk een prachtige uitloper van de 'slow food'-beweging. Die slow food-beweging ontstond in de jaren '80 in Italië. Allerlei fastfoodketens probeerden toen op heel authentieke plaatsen in bella Italia hun vestiging neer te poten. Maar Italië zei duidelijk nee en de slow food-beweging was geboren. Slow food benadrukt de link tussen het genieten en waarderen van lokale voedselproducenten hun hoogwaardige producten boven goedkoop, in massa geproduceerd voedsel.
Een beetje vergelijkbaar is er zo ook een slow fashion-beweging waarbij men zich verzet tegen massaproductie van kleding. Maar dus ook een slow travel-beweging waarbij het zeker niet alleen gaat over zich verplaatsen met duurzaam vervoer (zoals bv trein of fiets), maar vooral ook over het lang tijd nemen om een plaats tijdens de vakantie écht te leren kennen.
Bij die slow-filosofie gaat het er zeker niet om alles in een slakkengangetje te doen. Het gaat er om te genieten van de uren en minuten in plaats van ze te tellen. Alles zo authentiek mogelijk doen, in plaats van zo snel mogelijk of van het ene naar het andere.
Bij Slow Travel tracht je ook in contact te komen met de lokale bevolking, lokale gewoonten of gerechten te ontdekken en tijd te nemen om rond te kijken en oog en oor te hebben voor kleine details. Langzaam reizen gaat bovendien niet alleen over de bestemming, maar ook over het onderweg zijn op zich.
Een recente reis naar de Faeröer eilanden en vooral IJsland bezorgde ons daar een mooie ervaring in. Om te beginnen was er de heen- en terugreis. De boot naar IJsland is dé optie bij uitstek voor Slow Travel naar het noorden. De rederij Smyril Line onderhoudt immers een vaste veerverbinding tussen de eilanden in de Noord-Atlantische Oceaan en het vasteland van Europa met het prachtige schip Norröna. Zo vaarden we van vanuit Denemarken (Hirtshals) naar de Faeröer Eilanden (Torshavn) en IJsland (Seydisfjordur).
Het is een lange, langzame bootreis die op zich al een unieke beleving biedt, los van de prachtige bestemmingen waar naar toe gevaren wordt. Tijdens een tocht van meer dan 50 uur vervoert de M/S Norröna zo'n 800 voertuigen, 1500 passagiers en 120 crewleden van Denemarken naar IJsland. Op zich is het best een moderne boot met wel wat faciliteiten om te eten en te drinken, beetje shopping of een filmvertoning mee te pikken, maar het is zeker geen super-deluxe cruiseschip zoals wel eens op de Caraïben te zien is.
De belangrijkste troef van de trip is ... de uitnodiging om samen met heel wat andere mensen te vertragen. En dat in een wereld waar alles altijd precies sneller en efficiënter moet. Er is tijd om rustig te eten, een praatje te slaan, een gezelschapsspel te spelen, eindelijk dat ene boek verder te lezen. Wie echt niet digitaal kan de-connecteren, kan eventueel wel wat wifi-minuten kopen, al houden internationale wateren je eigenlijk liefst weg van het internet en je smartphone. Dus blijft veel tijd om buiten op het dek te staan: vogels spotten, turen of er al land in zicht is, de Shetland eilanden bewonderen die voorbijgevaren worden en ... eindeloos kijken naar een nog meer eindeloze oceaan.
Veel van de mensen die mee op de boot zitten, kom je verder tijdens de reis onderweg op Faeröer of IJsland nog tegen. Zo lijkt het wel wanneer je elkaar nadien op de bootreis terug opnieuw ontmoet, dat je het avontuur voor een heel deel samen hebt meegemaakt. Er wordt sneller contact gelegd, gepraat en nagepraat. In een tijd waar dat vaak precies alleen nog via chat of apps gebeurt, is ook dat een zegen. Last but not least zorgt ook de wankele aangelegenheid die een bootreis op de Atlantische oceaan nu eenmaal soms is, voor traagheid én ... samenhorigheid. De kapitein die golven van 5 à 6 meter en 'some rolling of the ship' aankondigt, versterkt dat gevoel alleen. Samen uit, samen thuis, en vooral er samen tijd voor hebben.
Bij Slow Travel hoort wat mij betreft zeker ook het zoeken van een rustig kampeerplekje aan het eind van je dag om je tent op te stellen en een overnachtingsplaats te creëren. Kamperen geeft de kans om écht buiten te zijn, waarbij het slapen onder de sterren temidden de natuur veel rust brengt. Voor veel mensen lijkt dat kamperen op het eerste zicht een minderwaardige vorm van vakantie, maar ik kan alleen maar beamen dat het wel degelijk een unieke, authentieke vakantiebeleving kan zijn, met enerzijds heel wat gezelligheid en knusheid, maar anderzijds zeker ook met wel wat comfort en zelfs 'luxe' die je misschien enkel van andersoortige vakanties verwacht.
Ook op dat vlak toonde de reis naar IJsland zich als een heuse 'slow travel' ervaring. Op heel bijzondere plekken je tent kunnen opstellen, rekening houdend met wat Moeder Natuur in petto kon hebben van wind, water of zon. In gesprek gaan met andere kampeerders of locals - over het weer, over waar het wel of niet zo bijzonder is, over het land, over je tent of wagen, over ... zoveel dingen. De troeven van buiten bezig te kunnen zijn, heel veel vrijheid te voelen in je dagindeling, zonder gerush van ergens te moeten zijn... kan het nog beter?
Reizen waarbij 'onderweg zijn' enkel synoniem is voor 'zich verplaatsen', verliest toch wel wat van zijn magie. Onderweg zijn brengt - onder de juiste omstandigheden én wanneer je voldoende tijd neemt - ook wat 'serendipity' teweeg: dingen, mooie plaatsen ontdekken, die je eigenlijk niet zocht, maar toevallig tegenkomt.
De prachtige kleinere waterval die in geen enkele reisgids of -verslag beschreven staat, toevallig terechtkomen op een lokaal jaarmarktje of nieuwsgierig als we zijn in een authentieke en bijzondere bistro verzeild geraken. Of nog beter: een veld van katoengras waar je je zacht kan neervlijen voor een dutje of te staren naar de wolkenlucht ... wie kan daar tegen zijn? Het recept is oud, beproefd en simpel, maar daarom niet altijd gemakkelijk: neem de tijd, doe het rustiger aan, zeker tijdens je vakantie...
Keep it SLOW !
Slow - Travel - kamperen - bootje varen
Comments